11 december 2013: Luchtsingel debat

Luchtsingel debat in BAR
‘Hoe maak je stad met 4 miljoen?’

In 2012 won het ontwerpbureau ZUS met zijn plan de Luchtsingel het eerste Rotterdamse Stadsinitiatief. Ruim 20.000 mensen stemden voor het project, waarna de gemeente Rotterdam vier miljoen euro beschikbaar stelde voor de realisatie. Een ferme houten voetgangersbrug van 390 meter lang vormt de ruggengraat van de Luchtsingel. Daarnaast zet het project in op de ontwikkeling van publieke ruimtes als een DakAkker op het Schieblock, een park bij Pompenburg en het dak van het voormalige Station Hofplein. Halverwege 2014 verbindt de Luchtsingel het Central District met Pompenburg en de Hofbogen.

De recente overbrugging van het spoor heeft geleid tot veel aandacht in de (sociale) media. Naast positieve reacties waren er ook kritische vragen over de veiligheid en de kosten, en over de voortgang en transparantie van het proces. Ook de potentiële betekenis van de Luchtsingel voor zijn directe omgeving en voor de stad is blijvend onderwerp van debat. Alle reden voor een publieke discussie. ZUS nodigt iedereen uit om op woensdag 11 december in een publieksdebat zich te informeren over de Luchtsingel en zijn mening verder te scherpen. Met onder andere:

Wouter Vanstiphout: hoogleraar Ontwerp en Politiek aan de TU Delft en architectuurhistoricus bij Crimson Architectural Historians.

Ard Buijsen: architect, oprichter van Artisan Architects en blogger bij SkyscraperCity.

Luc Smits: projectontwikkelaar achter het Rotterdam Central District en directeur van LSI project investment.

Elma van Boxel: medeoprichter van ontwerpbureau ZUS en initiatiefnemer van De Luchtsingel,

Arjen Knoester: senior stedenbouwkundige dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting Rotterdam.

Hans van Rossum: gebiedsontwikkelaar bij de gemeente Rotterdam en ambtelijk opdrachtgever voor de grote programma’s in de stad (Hart van Zuid, Rotterdam Central District, Stadshavens en Stadionpark).

De avond wordt ingeleid door Patrick van der Klooster en gemodereerd door Thijs Barendse.

BAR | Schiekade 201 | woensdag 11 december 2013 | 20:00-22:00 | toegang gratis | RSVP: info@luchtsingel.org

Dit debat wordt georganiseerd door ZUS i.s.m. Thijs Barendse en AIR