4 Onderdelen van de Singel

De Brug

De Luchtsingel is een houten voetgangersbrug van 390 meter die Rotterdam Centrum verbindt met Rotterdam Noord. De brug is de aantrekker voor nieuwe ontwikkelingen in een stuk stad dat lang vergeten was. Hiernaast is de brug katalysator voor economische groei. De bouw van de Luchtsingel wordt vanwege zijn lange lengte en complexe constructie in stukken uitgevoerd. Er zijn in totaal zes fases. De eerste werd gerealiseerd in april 2012, de laatste in augustus 2014.


DakAkker

Boven op het Schieblock is het eerste oogstbare dak in de Randstad gerealiseerd: de DakAkker. Hier worden groente, fruit en kruiden verbouwd en honingbijen gehouden. De DakAkker functioneert als proefopstelling om te experimenteren met verschillende manieren van groene daken. De Dakakker werd in april 2012 aangelegd door Binder Groenprojecten naar het idee en ontwerp van ontwerpbureau ZUS [Zones Urbaines Sensibles] en ontwikkeld in samenwerking met het Rotterdams Milieucentrum. De DakAkker is een van de deelprojecten van het Stadsinitiatief De Luchtsingel.

 

Dak Hofplein

Op het dak van de Hofbogen, bij de aanlanding van de Luchtsingel, wordt in samenwerking met Hofbogen b.v. en lokale ondernemers een publiek dak gerealiseerd. Het dak zal plek bieden aan zowel evenementen als kleinschalige initiatieven. Vergroening van het dak zorgt voor een unieke plek om te picknicken of te wandelen met een magnifiek stedelijk uitzicht. De potenties van het dak hebben inmiddels bijgedragen aan een positief vestigingsklimaat voor ondernemers in en rond de Hofbogen

 

Park Pompenburg

Wat voor de oorlog het bruisende stadshart van Rotterdam was, was tot voor kort slechts een opslagplek gelegen tussen drukke wegen en het spoor. Dit gebied wordt mede door haar toekomstige gebruikers getransformeerd tot een stedelijk park dat ruimte zal bieden aan een grote mix van functies: recreatie, stadslandbouw, sport, een ligweide, een speeltuin, plekken om te picknicken en een circulair plein. De basis van het park is een raster dat het park in programmatische eilanden verdeelt.

Met de aangrenzende daktuinen, het dak van het Hofplein Station en de Luchtsingel wordt het park Pompenburg een driedimensionaal stedelijk landschap. Het vormt een belangrijke schakel in het project Luchtsingel.